Senf Theaterpartners en Kik Productions werken bij hun toneelproductie De Vader samen met Alzheimer Nederland en Samen Dementievriendelijk. In de voorstelling beleeft het publiek vanuit het hoofd van André (Hans Croiset) de verwarring van iemand met Alzheimer. ‘Wij hopen dat dit het begrip vergroot, want iedereen kan met een klein beetje moeite veel betekenen voor een dementievriendelijke maatschappij’, zegt Nienke van Wezel, projectleider van Samen dementievriendelijk.

Alzheimer Nederland en het programma Samen Dementievriendelijk zijn bij iedere voorstelling van De Vader aanwezig met een informatiestand. In veel theaters worden ook inleidingen verzorgd die zowel een toelichting geven op de voorstelling als op het ziektebeeld.

De Franse auteur Florian Zeller kreeg voor Le père de Molière, de belangrijkste theaterprijs in Frankrijk. Ook in Engeland werd het toneelstuk bejubeld door pers en publiek. Inmiddels is het in meer dan 25 landen uitgekomen, van Brazilië tot Korea. In Nederland wordt het gespeeld door Hans Croiset, Johanna ter Steege, Rian Gerritsen, Wim Bouwens, Christo van Klaveren en Emma Linssen. Gijs de Lange regisseert.

De Vader gaat op 20 december in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag in première en daarna tot 25 maart op tournee.
Foto: Mark Engelen