Acht Nederlandse theaters presenteren volgend jaar samen de musical Fiddler on the roof.  Ze hebben aan Stage Entertainment gevraagd voor hen een geheel nieuwe versie te maken. De samenwerking is bijzonder. ‘Niet eerder gaven acht theaters gezamenlijk de opdracht om een grootschalige theaterproductie te realiseren’, zegt directeur Edwin van Balken van DeLaMar.

In dit nieuwe initiatief verenigen zich het DeLaMar Theater in Amsterdam, Luxor Theater in Rotterdam, Theater Orpheus in Apeldoorn, Martiniplaza Theater in Groningen, Chassé Theater in Breda, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, Zwolse Theaters en Wilmink Theater in Enschede. Ze bundelen hun krachten en zijn samen verantwoordelijk voor het succes van de productie.

Het DeLaMar Theater nam het initiatief tot de samenwerking. In dat theater zal in november 2017 de voorstelling in première gaan. Daarna is Fiddler on the roof in de andere zeven theaters te zien.

Fiddler on the roof
Fiddler on the roof (Anatevka) is een muzicalklassieker met songs als ‘If I were a rich man’, ‘Sunrise, Sunset’ en ‘Matchmaker, Matchmaker Make Me A Match’. Het verhaal gaat over de arme, joodse melkboer Tevye en zijn vijf dochters.

De musical was al een aantal keer eerder in Nederland te zien. In de jaren zestig speelde Lex Goudsmit de hoofdrol van boer Tevye; in de jaren negentig en in 2008 vertolkte Henk Poort tweemaal het beroemde personage. Het is nog niet bekend wie de hoofdrol in de nieuwe versie gaat spelen. Wel bekend is dat Ruut Weissman, bekend van o.a. Hij Gelooft In Mij en De Tweeling, gaat regisseren. Hij wil ‘een nieuwe actuele versie creëren van het verhaal, waarin familiewaarden en eigen tradities bij een volk op de vlucht, centraal staan’.

Foto Henk Poort in de rol van Tevye: Joris van Bennekom